Rozmiar czcionki: A A+ A++
e-Urząd Biuletyn Informacji Publicznej Portal ePUAP - logowanie do systemu Podkarpacki System e-Administracji Publicznej
Pokaż wyszukiwarkę

Warsztaty kulinarne w ZS w Zarzeczu

18.12.2018 r.
Warsztaty kulinarne w ZS w Zarzeczu

13 grudnia 2018 r. w Zespole Szkół im. Wincentego Witosa w Zarzeczu gościliśmy ponad 500 uczniów ze szkół gimnazjalnych i ósmoklasistów ze szkół podstawowych z Cieszacina, Chałupek, Gniewczyny, Gorliczyny, Gorzyc, Jagiełły, Maćkówki, Pruchnika, Przeworska, Siennowa, Tryńczy, Zarzecza i Żurawiczek.

W tym dniu zaprezentowaliśmy warsztaty kulinarne, prowadzone przez absolwenta naszej szkoły, uznanego w branży gastronomicznej kucharza – Daniela Mroza oraz stanowiska przybliżające zawód technik logistyk. Przygotowania do tego wydarzenia trwały kilka dni, uczniowie z klas żywieniowych w ferworze pieczenia wykorzystali ponad 75 kg mąki i „wyprodukowali” blisko 120 kg aromatycznie pachnących w całym budynku ciasteczek tj. rurki z kremem budyniowym, babeczki z kremem kajmakowym, pierniki, kruche ciastka przekładane, rolady biszkoptowe, amoniaczki i kokoski. Nasz szkolny pasjonat kulinariów wszelkich – Karol Mucha specjalnie na tę okazję „skonstruował” chatkę z piernika o wymiarach 21x14x20, w której okna i drzwi zostały wykonane z jasnego karmelu, a całość sklejono lukrem. Mistrz ceremonii – Daniel podczas warsztatów „wyczarował” na oczach kolejnych czterech grup smakowitą, aromatyczną, zdrową i typową dla nowoczesnej kuchni potrawę z pełną wartością odżywczą. Zebrani goście mogli, dzięki sprawnemu kamerzyście, spoglądać na ręce prowadzącego i zobaczyć w jaki sposób powstają wykwintne dania w ekskluzywnych restauracjach.  Wśród oparów suchego lodu i kontrolowanych wybuchów płomieni ognia powstała potrawa budząca zachwyt i pobudzająca zmysły, a była to pierś z gęsi obwędzona w piecu konwekcyjnym  dymem ze zrąbków wiśniowych, gotowana w sous – vide, w sosie demi – glase, z wywarem z suszu, podana z ziemniaczkami o futurystycznych kształtach, gotowanymi w oleju, ze spaghetti z warzyw korzennych i owocowych. Uczestnicy warsztatów i ich opiekunowie mieli możliwość zapoznania się z zasadami działania kuchenki indukcyjnej, patelni uchylnej, pakowarki próżniowej i cyrkulatora temperatury.

Kiedy szef - Daniel tworzył swoją wizję idealnej gęsiny na zebranych i nastrojonych świątecznie uczestników warsztatów czekały specjalne stanowiska prowadzone przez pomocników Św. Mikołaja w charakterystycznych czerwonych czapeczkach. Olbrzymią popularnością cieszyło się stanowisko, gdzie można było uaktywnić  własną kreatywność podczas ozdabiania pierniczków. Potencjalni uczniowie – żywieniowcy badali swoje predyspozycje zawodowe wykonując test daltonizmu smakowego i węchowego, a także byli poddawani specyficznemu kulinarnemu śledztwu, podczas którego musieli odgadnąć  produkty konsumowane z zawiązanymi oczami. Wrażliwcy o duszy artysty zatrzymywali się przy wystawie prac szkolnego Da Vinci – Szczepana Baryły, który prezentował portrety kobiet, zapraszał do konkursu plastycznego i szkicował podobiznę Mistrza Kulinarnej Ceremonii. Na kolejnych stanowiskach uczniowie naszej szkoły „popisywali” się wiedzą zdobytą podczas kursu carvingu  i pomagali chętnym wyczarować piękne rzeźby z warzyw i owoców. Kolejne stanowiska przygotowywały w sposób praktyczny do zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia i pomagały uczestnikom warsztatów w wykonaniu oryginalnych ozdób, między innymi metodą decupage i uczyły składania serwetek. Pełni wrażeń uczniowie gimnazjów i podstawówek, posileni ciasteczkami, kawą, herbatą, wodą z cytryną i miętą mogli zapoznać się z ofertą szkolnego internatu. Po licznych atrakcjach na zebranych czekało przejście do budynku szkoły, gdzie w sali gimnastycznej swoje stanowisko zarządzania mieli logistycy. Tutaj przygotowano gry i zabawy matematyczno – logiczne, prezentację wózka podnośnikowego ręcznego i transport załadunku, symulację dostawy towaru, rozmieszczenie załadunku na palecie oraz układanie klocków logicznych.

Ponadto uczestnicy warsztatów zostali zapoznani z ofertą edukacyjną naszej szkoły, zobaczyli bazę kształcenia zawodowego, zintegrowali się z uczniami klas mundurowych, mieli również możliwość wysłuchania okolicznościowej przemowy dyrektora Bogusława Bąka. Uśmiechnięci uczestnicy warsztatów odjechali autokarami do swoich szkół z symbolicznymi upominkami dla dyrektorów, z zapewnieniem opiekunów, że z przyjemnością zjawią się na kolejnych warsztatach i na dniach otwartych szkoły.

Bożena Kolasa, Nauczyciele Bloku Gastronomicznego i Logistycznego Zespołu Szkół im. W. Witosa w Zarzeczu

Galeria:

  • Warsztaty kulinarne w ZS w Zarzeczu
  • Warsztaty kulinarne w ZS w Zarzeczu
  • Warsztaty kulinarne w ZS w Zarzeczu
  • Warsztaty kulinarne w ZS w Zarzeczu
  • Warsztaty kulinarne w ZS w Zarzeczu
  • Warsztaty kulinarne w ZS w Zarzeczu
  • Warsztaty kulinarne w ZS w Zarzeczu
  • Warsztaty kulinarne w ZS w Zarzeczu
  • Warsztaty kulinarne w ZS w Zarzeczu
  • Warsztaty kulinarne w ZS w Zarzeczu
  • Warsztaty kulinarne w ZS w Zarzeczu
  • Warsztaty kulinarne w ZS w Zarzeczu
  • Warsztaty kulinarne w ZS w Zarzeczu
  • Warsztaty kulinarne w ZS w Zarzeczu
  • Warsztaty kulinarne w ZS w Zarzeczu
  • Warsztaty kulinarne w ZS w Zarzeczu
  • Warsztaty kulinarne w ZS w Zarzeczu
  • Warsztaty kulinarne w ZS w Zarzeczu
  • Warsztaty kulinarne w ZS w Zarzeczu
  • Warsztaty kulinarne w ZS w Zarzeczu
  • Warsztaty kulinarne w ZS w Zarzeczu
  • Warsztaty kulinarne w ZS w Zarzeczu

Przydatne
linki

e-Urząd Biuletyn Informacji Publicznej Portal ePUAP - logowanie do systemu Podkarpacki System e-Administracji Publicznej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Zamknij informację o plikach Cookies