Powiat Przeworski jako partner KSOW wziął udział w konkursie na projekty z PROW 2014-2020 Rural Inspiration Awards, organizowanym przez Europejską Sieć na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (ENRD) z okazji 10-lecia działalności Europejskiej Sieci.
Zgłoszony projekt dotyczył zachowania i wypromowania dziedzictwa kulinarnego wsi powiatu przeworskiego poprzez podkreślenie różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych i obrzędów z nimi związanych. Efektem tego projektu było wydanie publikacji pt. „Śladami dawnych smaków powiatu przeworskiego”. Wskazany projekt został zakwalifikowany do kategorii tematycznej nr 4: Włączenie społeczne ze szczególnym uwzględnieniem zagadnień związanych z odnową pokoleniową, wyludnieniem obszarów wiejskich a także wsparciem młodzieży. Ogłoszony konkurs ma na celu wyróżnienie inicjatyw w 5 kategoriach, które pokazują, jak obszary wiejskie w Europie stają się bardziej konkurencyjne, jak zmieniają się w sposób zrównoważony i jak wyrównują różnice w rozwoju. Z przyjemnością informujemy, że nasz projekt wraz z ośmioma innymi propozycjami z Polski został przekazany do dalszej oceny przez komisję konkursową ENRD.
W kolejnym etapie konkursu wskazane projekty będą konkurowały z projektami z pozostałych krajów państw członkowskich Unii Europejskiej. Komisja konkursowa ENRD wybierze 25 projektów po 5 w każdej z kategorii, które wezmą udział w głosowaniu internetowym na najlepszy projekt. Jednocześnie Komisja Konkursowa ENRD wybierze po 1 projekcie z każdej kategorii.
Dziękujemy wszystkim osobom zaangażowanym w realizację projektu, których praca i wkład wniesiony w przedsięwzięcie zaowocowały sukcesem i zostały zauważone na szczeblu krajowym.
Przeczytaj deklarację dostępności strony internetowej
Realizacja Zdzislowicz.pl - Serwisy internetowe