Wytyczne Głównego Lekarza Weterynarii dla hodowców drobiu
Chcesz się ustrzec ptasiej grypy. Stosuj się do poniższych zaleceń
Głównym źródłem zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt (drobiu) są dzikie ptaki, będące bezobjawowymi nosicielami wirusa grypy ptaków.
Objawy kliniczne grypy ptaków u drobiu są mało charakterystyczne i zróżnicowane w zależności od zjadliwości szczepu wirusa wywołującego chorobę, gatunku i wieku ptaków, zakażeń towarzyszących oraz warunków środowiskowych.
Główne objawy kliniczne wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu to depresja, gwałtowny spadek/utrata produkcji jaj, miękkie skorupy jaj, objawy nerwowe, zasinienie i obrzęk grzebienia i dzwonków, silne łzawienie, obrzęk zatok podoczodołowych, kichanie, duszność, biegunka.
Padnięcia ptaków mogą być nagłe, bez widocznych objawów. Śmiertelność może dochodzić do 100%. Przy zakażeniu wirusem grypy o niskiej zjadliwości mogą wystąpić objawy ze strony układu oddechowego (z reguły łagodne), depresja, biegunka, zmniejszona produkcja jaj u niosek. Zakażone ptaki wydalają duże ilości wirusa z kałem, w wydzielinie z oczu i dróg oddechowych. Najbardziej prawdopodobnym źródłem zakażenia drobiu domowego jest bezpośredni lub pośredni kontakt z wędrującymi ptakami dzikimi, zwykle ptactwem wodnym. Rozprzestrzenienie wirusa może następować również poprzez zanieczyszczoną paszę, wodę, nawóz, sprzęt i środki transportu. Bardzo ważną rolę w rozprzestrzenianiu wirusa grypy odgrywa człowiek, który poprzez zanieczyszczone ubranie, obuwie, sprzęt i produkty (jaja) może przyczynić się do rozprzestrzeniania choroby. Rozprzestrzenianie z wiatrem zainfekowanych cząstek i kropelek nie ma większego znaczenia.
Wirus grypy ptaków może zachowywać aktywność w środowisku kurnika przez 5 tygodni, zatem istotne jest przy podejrzeniu lub stwierdzeniu choroby, zabezpieczenie pomieszczeń, sprzętu, nawozu oraz dokładne ich oczyszczenie i odkażenie. Wirusy grypy są wrażliwe na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne oraz detergenty. Niszczy go również obróbka termiczna (smażenie, gotowanie).
Główny Lekarz Weterynarii, biorąc pod uwagę konieczność kontynuowania działań zapobiegawczych, mających na celu ochronę zdrowia ludzi i zwierząt, związaną z zagrożeniem wysoce zjadliwą grypą ptaków oraz ograniczenie bardzo dużych strat ekonomicznych spowodowanych ewentualnym wybuchem choroby, przedstawia zalecenia umożliwiające skuteczne zabezpieczenie gospodarstw oraz zmniejszenie ryzyka szerzenia się choroby.
Zalecenia dla drobnotowarowych hodowców drobiu - chów przyzagrodowy
Zaleca się:
Zalecenia dla hodowców gołębi pocztowych
Zaleca się:
Zalecenia dla przemysłowych producentów drobiu
W okresie migracji dzikich ptaków do 31 maja, powinno się przetrzymywać drób w odosobnieniu. Drób wodny (kaczki i gęsi) może być karmiony w tym czasie zielonkami dowożonymi do miejsca jego odchowu. Zielonki nie mogą pochodzić z terenów wysokiego ryzyka zanieczyszczenia ich wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków, z okolic zbiorników wodnych, bagien, i innych miejsc stanowiących ostoję ptaków dzikich.
Zaleca się:
Nieprzestrzeganie wymienionych wyżej zaleceń może powodować wzrost zagrożenia ptasią grypą.
Główny Lekarz Weterynarii informuje, że wszystkie gatunki drobiu przed wysyłką do ubojni, są zawsze obowiązkowo badane przez lekarza weterynarii wystawiającego świadectwo zdrowia, a następnie podlegają badaniu przed i poubojowemu w ubojniach drobiu.
Główny Lekarz Weterynarii zapewnia, iż nie istnieje żadne zagrożenie zakażenia się konsumentów ptasią grypą, poprzez spożywanie mięsa drobiowego i jego przetworów.
W zależności od rozwoju sytuacji i poziomu zagrożenia wysoce zjadliwą grypą ptaków - ptasią grypą w Polsce jak i w krajach sąsiednich, Główny Lekarz Weterynarii podejmie wszelkie, możliwe i prawem przewidziane działania w celu zabezpieczenia Polski przed wniknięciem tej choroby.
Powiatowa Inspekcja Weterynaryjna w Przeworsku
37-200 Przeworsk
ul. Studzińska 4
Tel./fax (0-16) 648 74 25
Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Przeworsku
37-200 Przeworsk
ul. Rynek 1
Tel./fax (0-16) 648 79 01
Komenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej w Przeworsku
37-200 Przeworsk
ul. Krasickiego 7
tel. (0-16) 648 77 81
fax (016) 649 01 70
Komenda Powiatowa Policji w Przeworsku
37-200 Przeworsk
ul. Stepkiewicza 1
tel. (0-16) 641 23 10
fax (0-16) 641 23 09
Powiatowe Centrum Zarządzania Kryzysowego (PCZK) w Przeworsku:
w godz. 7:30-15:30:
Tel./fax (0-16) 648 80 88 wew. 162, (0-16) 648 70 09
e-mail: zarzadzaniekryzysowe@powiat.przeworsk.pl
Adres: ul. Jagiellońska 10, 37-200 Przeworsk, pokój 210/1, II piętro Starostwo Powiatowe
w godz. 15:30-7:30: w dni robocze oraz całodobowo w dni wolne od pracy Starostwa
Tel. (0-16) 649 11 80, (0-16) 648 77 81
Fax (0-16) 649 01 70
e-mail: kpprzeworsk@podkarpacie.straz.pl
Adres: ul. Krasickiego 7, 37-200 Przeworsk,
Komenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej
Gmina Adamówka
37-534 Adamówka 97
tel. (016) 622-90-01
fax. (016) 622-90-01
Gmina Gać
37-207 Gać
tel. (016) 641-14-29
fax. (016) 641-14-26 wew. 20
Gmina Jawornik Polski
37-232 Jawornik Polski
tel. (016) 651-40-14
fax. (016) 651-40-55
Miasto i Gmina Kańczuga
ul. Marii Konopnickiej 2
37-220 Kańczuga
(016) 642-31-42
fax. (016) 642-66-30
Miasto Przeworsk
ul. Jagiellońska 10
37 - 200 Przeworsk
tel. (016) 648-78-44
fax. (016) 648-78-44
Gmina Przeworsk
ul. Bernardyńska 1a
37 - 200 Przeworsk
tel. (016) 648-73-97
fax. (016) 648-73-77 wew. 240
Miasto i Gmina Sieniawa
ul. Rynek 1
37 - 530 Sieniawa
tel. (016) 622-73-01
fax. (016) 622-73-01
Gmina Tryńcza
37 - 204 Tryńcza
tel. (016) 642-12-21
fax. (016) 642-12-21 wew. 43
Gmina Zarzecze
37-205 Zarzecze
tel. (016) 640-15-29
fax. (016) 640-15-29
Przeczytaj deklarację dostępności strony internetowej
Realizacja Zdzislowicz.pl - Serwisy internetowe