Warunki glebowo klimatyczne wpłynęły na to, że powiat od wielu pokoleń uważany był za teren rolniczy.
Na ogólną powierzchnię powiatu przypada 51,6 % gruntów ornych, 22 % lasów i użytków leśnych, 8,1 % łąk, 7,1 % pastwisk i 1,5 % sadów. 9,7 % to pozostałe grunty.
W rolnictwie dominuje sektor prywatny, średnia powierzchnia gospodarstwa rolnego wynosi około 3.4 ha , a klasa bonitacyjna gruntów średnio wynosi IV a (miasto Przeworsk - klasa II). Znaczne rozdrobnienie gospodarstw, największe w skali kraju, wpłynęło na rozwój pracochłonnych kierunków produkcji rolniczej (uprawa warzyw, krzewów jagodowych i zwierząt futerkowych). Czyste środowisko sprzyja produkowaniu zdrowej żywności. Dominuje uprawa : zbóż, buraka cukrowego, rzepaku, ziemniaków, chów bydła (przeważnie nizinnej) trzody chlewnej i drobiu. Korzystne warunki glebowo - klimatyczne umożliwiają uprawę wczesnych ziemniaków, soi i kukurydzy na ziarno. Na szeroką skalę rozwija się ogrodnictwo posiadające doskonałe warunki naturalne do uprawy owoców, (południowa część powiatu Sietesz, Siennów).
Gleby są jakościowo zróżnicowane, oparte głównie na morenach polodowcowych:
Przeczytaj deklarację dostępności strony internetowej
Realizacja Zdzislowicz.pl - Serwisy internetowe