Wyszukaj na stronie
e-Urząd Biuletyn Informacji Publicznej Portal ePUAP - logowanie do systemu
Pokaż wyszukiwarkę

Uczennice z ZSZ w Przeworsku laureatkami I edycji konkursu „NAUKOLATEK”

23.11.2023 r.
Uczennice z ZSZ w Przeworsku laureatkami I edycji konkursu „NAUKOLATEK”

6 kwietnia informowaliśmy o sukcesie uczennic Zespołu Szkól Zawodowych, których projekt badawczy uzyskał pozytywną opinię Komisji konkursowej i został zakwalifikowany do finansowania w I edycji konkursu Naukolatek . 
Dzisiaj z przyjemnością informujemy, że Komisja konkursowa I edycji konkursu „NAUKOLATEK – Nastoletni Naukowiec" działająca na Politechnice Rzeszowskiej w dniu 21.11.2023 r. dokonała oceny 21 sprawozdań z realizacji projektów badawczych złożonych przez uczestników konkursu i wybrała laureatów etapu regionalnego.

Projekt uczennic kl.5RZ Angeliki Bester, Kamili Kowal (technikum żywienia i usług gastronomicznych) i Magdaleny Suchodolskiej (technikum rachunkowości) zajął 4 miejsce kwalifikując się do finału międzywojewódzkiego. Finaliści z województwa podkarpackiego zmierzą się z laureatami etapu regionalnego z województw lubelskiego i podlaskiego podczas gali finałowej, która odbędzie się 6 grudnia 2023 r. na Politechnice Białostockiej. Do zdobycia są atrakcyjne nagrody rzeczowe.Komisja finałowa, złożona z władz uczelni wchodzących w skład Politechnicznej Sieci VIA CARPATIA wybierze 6 najlepszych prac w kontekście ich użyteczności dla społeczeństwa. To wydarzenie dedykowane jest przede wszystkim uczniom, którzy uczestnicząc w projekcie rozpoczęli swoją przygodę z praktycznym wymiarem nauki i chcą wymienić się doświadczeniami z innymi.
Prace związane z realizacją projektu pt. „Zwiększenie atrakcyjności organoleptycznej i zdrowotnej przetworów z buraka ćwikłowego z uwzględnieniem metody DPPH” uczennice rozpoczęły w kwietniu a zakończyły w październiku br. Głównym ich celem było wyprodukowanie przetworów z buraka ćwikłowego atrakcyjnych organoleptycznie - czyli soku pozbawionego ziemistego smaku za pomocą ekstraktów roślinnych – oraz zdrowotnie - posiadających wysoką zdolność antyoksydacyjną, niską zawartość szczawianów i cukrów tak, aby pomóc osobom, które ze względu na problemy zdrowotne takie jak: cukrzyca, dna moczanowa, kamica nerkowa i reumatyzm zmuszone są wykluczać je ze swojej diety. Drugim ważnym celem była chęć zwrócenia uwagi zarówno dorosłych jak i młodzieży na produkty promujące zdrowie i odciągnięcia ich od produktów je rujnujących typu napoje energetyczne. Prace przeprowadzono na terenie szkoły tj. produkcję i ocenę organoleptyczną przetworów z buraka ćwikłowego oraz w laboratorium Politechniki Rzeszowskiej. Uczennice pod nadzorem opiekuna przydzielonego z jej ramienia pani dr Ewy Ciszkowicz w ciągu 3 dni zbadały zawartość sacharozy i szczawianów oraz zdolności antyoksydacyjne wyprodukowanych ekstraktów odsłaniając ukryty na co dzień potencjał, zdobywając uznanie i pochwałę pani doktor.
W ramach założonego budżetu (7 600zł) zostały zakupione środki spożywcze i materiały do badań laboratoryjnych oraz trwałe składniki, które wzbogaciły wyposażenie pracowni gastronomicznej.
30 października dyrektor szkoły Stanisław Mrugała zatwierdził sprawozdanie z realizacji pracy badawczej, które zostało przesłane do oceny organizatorowi konkursu – na Politechnikę Rzeszowską.
Uczennice o projekcie:

„Udział w projekcie dał nam niezapomniane doświadczenia i ogromną wiedzę... Praca w laboratorium pozwoliła nam poznać proces badań naukowych od początku. Mogłyśmy osobiście przeprowadzić badania na próbkach, czy też analizować wyniki. To było bardzo fascynujące, gdy widziałyśmy, że nasza praca przynosi efekty. Wiedza, którą zdobyłyśmy podczas realizacji tego projektu, jest pomocna. To doświadczenie nauczyło nas, że zaangażowanie i praca zespołowa mogą naprawdę przynosić pozytywne zmiany.”
Opiekę nad zespołem pełniła Elżbieta Zięba.

Galeria:

  • Uczennice z ZSZ w Przeworsku laureatkami I edycji konkursu „NAUKOLATEK”
  • Uczennice z ZSZ w Przeworsku laureatkami I edycji konkursu „NAUKOLATEK”
  • Uczennice z ZSZ w Przeworsku laureatkami I edycji konkursu „NAUKOLATEK”
  • Uczennice z ZSZ w Przeworsku laureatkami I edycji konkursu „NAUKOLATEK”
  • Uczennice z ZSZ w Przeworsku laureatkami I edycji konkursu „NAUKOLATEK”
  • Uczennice z ZSZ w Przeworsku laureatkami I edycji konkursu „NAUKOLATEK”
  • Uczennice z ZSZ w Przeworsku laureatkami I edycji konkursu „NAUKOLATEK”
  • Uczennice z ZSZ w Przeworsku laureatkami I edycji konkursu „NAUKOLATEK”
  • Uczennice z ZSZ w Przeworsku laureatkami I edycji konkursu „NAUKOLATEK”
  • Uczennice z ZSZ w Przeworsku laureatkami I edycji konkursu „NAUKOLATEK”
  • Uczennice z ZSZ w Przeworsku laureatkami I edycji konkursu „NAUKOLATEK”
  • Uczennice z ZSZ w Przeworsku laureatkami I edycji konkursu „NAUKOLATEK”
  • Uczennice z ZSZ w Przeworsku laureatkami I edycji konkursu „NAUKOLATEK”
  • Uczennice z ZSZ w Przeworsku laureatkami I edycji konkursu „NAUKOLATEK”
  • Uczennice z ZSZ w Przeworsku laureatkami I edycji konkursu „NAUKOLATEK”
  • Uczennice z ZSZ w Przeworsku laureatkami I edycji konkursu „NAUKOLATEK”
  • Uczennice z ZSZ w Przeworsku laureatkami I edycji konkursu „NAUKOLATEK”
  • Uczennice z ZSZ w Przeworsku laureatkami I edycji konkursu „NAUKOLATEK”
  • Uczennice z ZSZ w Przeworsku laureatkami I edycji konkursu „NAUKOLATEK”
  • Uczennice z ZSZ w Przeworsku laureatkami I edycji konkursu „NAUKOLATEK”
  • Uczennice z ZSZ w Przeworsku laureatkami I edycji konkursu „NAUKOLATEK”
  • Uczennice z ZSZ w Przeworsku laureatkami I edycji konkursu „NAUKOLATEK”
  • Uczennice z ZSZ w Przeworsku laureatkami I edycji konkursu „NAUKOLATEK”
  • Uczennice z ZSZ w Przeworsku laureatkami I edycji konkursu „NAUKOLATEK”
  • Uczennice z ZSZ w Przeworsku laureatkami I edycji konkursu „NAUKOLATEK”

Przydatne linki

Przeczytaj deklarację dostępności strony internetowej

e-Urząd Biuletyn Informacji Publicznej Portal ePUAP - logowanie do systemu Podkarpacki System e-Administracji Publicznej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Zamknij informację o plikach Cookies