Podsumowanie projektu pn.: „Śladami dawnych smaków powiatu przeworskiego – tradycja kulinarna w zgodzie z darami ziemi”, w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020. Plan operacyjny na lata 2018 - 2019
15 września br. w Zajeździe Pastewnik w Przeworsku odbyło się uroczyste podsumowanie projektu pod nazwą „Śladami dawnych smaków powiatu przeworskiego – tradycja kulinarna w zgodzie z darami ziemi”, połączone z podziękowaniem za udział w XII Powiatowym Święcie Chleba. Projekt realizowany był w partnerstwie z Zespołem Szkół Zawodowych w Przeworsku, Zespołem Szkół w Zarzeczu oraz Zespołem Szkół w Kańczudze, a także z Paniami zrzeszonymi w lokalnych Kołach Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszeniu Aktywnych Kobiet Gminy Zarzecze i Stowarzyszeniu Kobiet Gminy Gać z terenu powiatu przeworskiego.
W uroczystym podsumowaniu projektu uczestniczyły Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu oraz wszyscy zainteresowani poznaniem dziedzictwa kulturowego i tradycji kulinarnej naszego regionu. Spotkanie rozpoczął Starosta Przeworski Zbigniew Kiszka, który podziękował wszystkim zaangażowanym w realizację projektu, jak również za 12 lat owocnej współpracy przy organizowaniu Powiatowego Święta Chleba. W dalszej części wszyscy zaproszeni, dzięki prelekcji Zofii Kalamarz Przewodniczącej Powiatowej Rady KGW w Przeworsku mogli poznać historię lokalnych Kół Gospodyń Wiejskich z przestrzeni 100 lat oraz ich rolę w krzewieniu lokalnych tradycji i obyczajów. Następnie głos zabrała Katarzyna Ignas etnograf w Dziale Historii Miasta i Regionu Muzeum w Przeworsku Zespole Pałacowo-Parkowym, która omówiła zwyczaje i obrzędy związane z tradycyjnym pożywieniem powiatu przeworskiego. Podczas spotkania swoją twórczość zaprezentowała również lokalna poetka Bronisława Wołowiec, której wiersze znalazły się na kartach wydanej publikacji. Spotkanie uatrakcyjnił występ zespołu „Dębowianie”. Po części oficjalnej odbyła się promocja publikacji „Śladami dawnych smaków powiatu przeworskiego”, która została nieodpłatnie wręczona uczestnikom spotkania. Wydanie w/w publikacji - bogatej w tradycyjne przepisy, potrawy i smaki kojarzone z babcinymi specjałami, stało się okazją do promowania wartości tradycji kulinarnej naszego regionu. Realizacja poszczególnych etapów projektu niewątpliwie przyczyniła się do zintegrowania lokalnej społeczności, poszerzyła wiedzę na temat tradycyjnych a często zapominanych przepisów i potraw, tym samym do spostrzegania tradycji i obrzędów kulinarnych jako znaku tożsamości i tradycji związanej z obszarem przeworskim.
Przeczytaj deklarację dostępności strony internetowej
Realizacja Zdzislowicz.pl - Serwisy internetowe