W dniu 07.05.2018r. Powiat Przeworski podpisał umowę z Województwem Podkarpackim na realizację w/w projektu. Całkowita wartość projektu wynosi: 28 740,16 zł. Przy dofinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego w wysokości: 19 530,00 zł.
Powiat Przeworski jest realizatorem projektu pt. „Śladami dawnych smaków powiatu przeworskiego – tradycja kulinarna w zgodzie z darami ziemi”. Przedsięwzięcie współfinansowane jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Plan Operacyjny na lata 2018-2019. Celem projektu jest zachowanie i wypromowanie dziedzictwa kulinarnego wsi powiatu przeworskiego poprzez wyeksponowanie różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych i obrzędów z nimi związanych. Partnerami projektu są: Zespół Szkół im. Wincentego Witosa w Zarzeczu, Zespół Szkół Zawodowych im. Króla Jana III Sobieskiego w Przeworsku oraz Zespół Szkół w Kańczudze, Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet Gminy Zarzecze, Stowarzyszenie Kobiet Gminy Gać a także członkinie lokalnych Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu przeworskiego. Końcowym etapem projektu będzie wydanie publikacji pt. „Śladami dawnych smaków powiatu przeworskiego”, odnoszącej się do tradycji kulinarnej powiatu przeworskiego, bogatej w tradycyjne przepisy, potrawy i smaki, które w obecnych czasach są pomijane i zapominane. Zakończenie realizacji projektu przewidziane jest na koniec października br.
Wszystkie szczegółowe informacje dotyczące realizacji operacji w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020, znajdują się na portalu internetowym http://ksow.pl, tam też osoby zainteresowane podjęciem współpracy, mają możliwość zarejestrowania się jako Partner KSOW.
Przeczytaj deklarację dostępności strony internetowej
Realizacja Zdzislowicz.pl - Serwisy internetowe