15 grudnia 2017 r. w Urzędzie Gminy w Przeworsku odbył się Finał III Powiatowego Konkursu Ekologicznego „Eko – Hotel” organizowanego przez Szkołę Podstawową w Świętoniowej, Stowarzyszenie Przyjaciół Szkoły w Świętoniowej oraz Gminę Przeworsk.
Dyplomy i nagrody wszystkim uczestnikom wręczali: Wójt Gminy Przeworsk Daniel Krawiec, Dyrektor Szkoły Podstawowej w Świętoniowej Janusz Harpula, Prezes Stowarzyszenia Przyjaciół Szkoły w Świętoniowej Wiesław Bukowski, Prezes Koła Pszczelarzy w Przeworsku Stanisław Żyła i Wiceprezes Jan Krzywonos, przedstawiciel Starostwa Powiatowego w Przeworsku Wicestarosta Janusz Owsiak oraz przedstawiciel Nadleśnictwa Kańczuga Dariusz Żurek.
W konkursie uczestniczyło 12 szkół z powiatu przeworskiego, a prac było 28. Celem konkursu było propagowanie działań proekologicznych wśród uczniów i ich rodzin, zachęcenie do twórczego i aktywnego spędzania czasu wolnego, rozwijanie zainteresowań artystycznych, rozbudzanie wyobraźni i kreatywności. Uczestnicy na pewno są świadomi znaczenia pracy owadów zapylających w zapewnieniu wyżywienia ludziom i zwierzętom. Zadaniem konkursu było wykonanie „HOTELU dla dzikich zapylaczy” oraz przesłaniu lub dostarczeniu hotelu do Szkoły Podstawowej w Świętoniowej.
Fundatorami nagród byli: Gmina Przeworsk, Stowarzyszenie Przyjaciół Szkoły w Świętoniowej, Koło Pszczelarzy w Przeworsku, Starostwo Powiatowe w Przeworsku, Nadleśnictwa Kańczuga oraz Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Rzeszowie.
Jury w składzie:
Sabina Południak - dyrektor CUW gminy Przeworsk,
Agnieszka Płonka - przedstawiciel Starostwa Powiatowego z Przeworska,
Dariusz Żurek - przedstawiciel Nadleśnictwa Kańczuga,
Zdzisław Henclik - przedstawiciel Koła Pszczelarzy wPrzeworsku,
Marek Pelc - wiceprezes Stowarzyszenia Przyjaciół Szkoły w Świętoniowej,
Jerzy Fuhrman - Szkoła Podstawowa nr 3 w Przeworsku,
Agata Chudy – Szkoła Podstawowa wŚwiętoniowej,
Anna Dyrda – członek Stowarzyszenia Przyjaciół Szkoły w Świętoniowej – nauczyciel techniki,
Marek Szymanowski–Szkoła Podstawowa w Grzęsce,
miało trudne zadanie do wykonania, gdyż prace należało ocenić według kryteriów:
- użyteczność - dobry hotel powinien być zadaszony (by chronić gości przed deszczem) z możliwością zamontowania (postawienia, zawieszenia) oraz zabezpieczony siatką na tyle drobną (oczka nie większe niż 1,5 - 2 cm), aby nie przepuściła żadnego drapieżnika;
- wymiary otworów- otwory o średnicy 4 - 8 mm w drewnie i 10 - 12 mm w glinie. Wylot otworu powinien być skierowany lekko w dół (by nie nalewała się do niego woda) i pozbawiony ostrych krawędzi. Otwory wywierć na głębokość 10 -15 cm, ale nie na wylot!
- różnorodność /dobór materiałów - prace wykonane z odpadów i materiałów naturalnych takich jak deski, potłuczone doniczki, cegły dziurawki (szczeliny 10-12 mm), martwe drewno (pnie, gałęzie), szyszki, suche liście, słomę, glinę, bambus, trzcinę (trzcina lub bambus o długości ok. 30 cm);
- trwałość konstrukcji;
- estetyka konstrukcji;
- oryginalność projektu przy zachowaniu funkcjonalności.
Agata Chudy - Szkoła Podstawowa w Świętoniowej
Przeczytaj deklarację dostępności strony internetowej
Realizacja Zdzislowicz.pl - Serwisy internetowe