W dniach 23-25 marca 2017 roku w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie odbył się Finał Centralnej XXI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Organizatorem olimpiady jest Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Uczestniczyło w nich 65 osób z całego kraju (40 uczniów liceum i 25 uczniów technikum). Byli to najlepsi uczestnicy eliminacji najpierw szkolnych, a potem okręgowych. Wśród nich była Anna Ochab uczennica IV klasy technikum kształcącym w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Zawodowych im. Króla Jana III Sobieskiego w Przeworsku.
Poziom eliminacji centralnych był bardzo wysoki. Temat tegorocznej XXI olimpiady brzmiał „Produkty zbożowe a technologia i rola w żywieniu człowieka” problematyka niezwykle ważna i aktualna w doborze codziennej diety człowieka.
Racjonalne żywienie jest jednym z istotnych czynników determinujących stan zdrowia społeczeństwa, dlatego Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności, wychodząc naprzeciw tym dążeniom, stawia sobie za cel rozwijanie zainteresowań uczniów i nauczycieli szkół ponadgimnazjalnych. Podejmuje różne działania zmierzające do podniesienia poziomu wiedzy żywieniowej ludności, szczególnie młodego pokolenia.
Anna Ochab uzyskała tytuł finalisty XXI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, co zapewnia możliwość zwolnienia z postępowania kwalifikacyjnego na ponad 100 kierunków na 33 uczelniach wyższych.
Annie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów !
Pani mgr Zofii Łazar dziękujemy za przygotowanie finalisty i życzmy dalszych sukcesów w życiu zawodowym!
Dyrekcja i Grono Pedagogiczne ZSZ w Przeworsku.
Przeczytaj deklarację dostępności strony internetowej
Realizacja Zdzislowicz.pl - Serwisy internetowe